DISTRIBUIȚI

Potrivit datelor statistice prezente într‐un studiu realizat de compania de cercetare Gartner și citate de publicația internațională Bloomberg, în anul 2014 România avea peste 64.000 de specialişti în IT, țara noastră fiind lider în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de angajaţi în sectorul tehnologiei pe cap de locuitor, şi ocupă locul al şaselea la nivel mondial. Unul dintre avantajele României prezentat în studiu este faptul că aceasta deține un personalul educat şi servicii ieftine în domeniul IT.

În ultimii 10 ani, cel puțin 50 de companii internaționale din sectorul tehnologiei și‐au deschis sedii în România, printre acare amintim: IBM, Microsoft, Orcale, Intel, etc. În plus, există un număr relativ mare de companii internaționale care își mută complect activitatea de dezvoltare în România.

În urma unor cercetări realizate de analiști economici din cadrul companiei de business information și credit management KeysFin, principalele concluzii pe baza informațiilor și datelor statistice publicate în anul 2014 sunt3:

– la nivelul României, sectorul IT&C și agricultura reprezintă domeniile cu cele mai mari șanse de rezultate excelente în piețele internaționale
– Începând din 1990 și până în 2014 la nivelul României s‐au înființat peste 30.000 de companii din sectorul IT axate în special pe realizarea de produse și servicii. Aproximativ 70% dintre companiile din domeniul IT în România au fost înființate în ultimii 10 ani. Peste 50% din firmele înființate în ultimele 2 decenii sunt în funcțiune și în prezent (2014).
– Performanţa financiară a acestui sector a crescut continuu, ajungând la o cifră de• afaceri medie anuală de aproximativ 2.8 miliarde euro.

Analizând graficele, se observă faptul că peste o treime din firmele din domeniul IT (35%) au ca obiect de activitate ”Dezvoltarea de Produse Software”, de 3 ori mai multe decât cele din segmentul ”Alte Servicii IT” și de 2 ori mai multe decât cele din segmentul ”Întreținere și Reparații”. Aproape jumătate din cifra de afaceri din sectorul IT (48%) este adusă de dezvoltarea de produse software, iar profitul depășește, anual, 260 de milioane de euro. La polul opus se află cel de ”Întreținere și Reparații”, cu un profit de 11 ori mai mic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ